0745.600.213 stoma.melman@yahoo.com
Select Page

Efectele fumatului asupra sănătății orale

MIHAI CHIRILA

Medic Dentist

Deși efectele dăunătoare ale fumatului sunt semnalate de cele mai multe ori asupra sistemului respirator, nu trebuie neglijate nici efectele sale nocive asupra cavității orale.

Primul contact pe care fumul îl are cu organismul nostru este cavitatea orală și structurile ce o compun. Consecințele diferă în funcție de individ și numarul de țigari consumate zilnic, însă cele mai răspândite inconveniente sunt pigmentarea dentară (îngălbenirea) și respirația neplacută.
Pigmentarea exogenă a dinților apare în momentul în care pigmentul nicotinic se depune pe suprafața smalțului dentar. Aceasta poate fi înlăturată în prima fază prin periajul profesional în cazul persoanelor care consumă un numar moderat de țigări pe zi, însă există unele cazuri în care cea mai eficientă metodă de înlăturare a pigmentului nicotinic rămâne albirea dentară.
Un alt fenomen răspândit în rândul fumătorilor este reprezentat de dezvoltarea afecțiunilor gingivale. Deși fumul este inhalat din cavitate în plămâni, o anumita masură din substanțele chimice prezente în fum rămân în cavitate și se depun nu doar pe dinți, ci și pe țesutul gingival și mucoase. Aceste substanțe pot afecta legatura dintre mucoase și os, iar în cazul prezenței tartrului efectele pot fi și mai puternice.
Detartrajul manual și detartrajul cu ultrasunete te pot ajuta să scapi de acest aspect neplăcut care poate cauza atâtea probleme.
Trebuie reținut faptul că după un anumit timp pigmentarea și tartrul dentar vor reapărea, dar repetarea acestor manopere periodic vă vor scăpa de toate aceste neplaceri.

Echipa noastră de medici așteaptă să te ajute să scapi de toate aceste neplaceri pentru ca tu să te poți bucura în continuare de un zâmbet frumos și strălucitor.

“Zâmbetul tău este cartea noastră de vizită.”