0745.600.213 stoma.melman@yahoo.com
Select Page

RESTAURĂRILE PROTETICE

ALINA MOLDOVAN

Tehnician Dentar

Lucrările protetice sunt structuri artificiale utilizate în scopul de a remedia sau înlocui un dinte decolorat, fracturat, atacat de carii profunde sau extras. Prin intermediul lor se pot remedia chiar și anomalii de creștere sau malpoziție, în zona frontală folosindu-se cu succes fațetele dentare ceramice.

Estetica dentară oferă o gamă variată de soluții și materiale pentru astfel de reabilitari.  Datorită esteticii, rezistenței și compatibilității cu țesutul uman, ceramica dentară este cel mai utilizat material în stomatologie . Se aplică stratificat pe un schelet de susținere realizat din aliaje metalice sau zirconiu, dar poate fi folosită și singură în cazul lucrărilor integral ceramice.

Ceramica pe suport metalic este cel mai des folosită datorită rezistenței și esteticii bune iar raportul calitate-pret este, de asemenea, unul bun.

Scheletul metalic, realizat dintr-un aliaj dentar, asigură rezistența și suport stratului de ceramică făcând ca această alegere să fie ideală pentru zonele laterare ale arcadei, zone în care forțele masticatorii sunt cele mai mari.

Stratul de ceramică acoperă suportul metalic pe toată suprafața lui, fiind singurul care rămâne vizibil în cavitatea bucală.

Pentru a masca culoarea gri a metalului, acesta se acoperă, înainte de stratificarea ceramicii, cu un strat opac, ceea ce face dificil de redat transluciditatea naturală a dintelui.

Un alt dezavantaj estetic ar fi că pe masură ce pacientul înaintează în varstă, apare la nivelul gingiei, datorita retractiei gingivale, o coloratie gri, inestetica.

Din acest motiv in zona frontala ,unde estetica primeaza, este recomandata alegera ceramicii pe zirconiu sau a ceramicii integrale, care din punct de vedere estetic  sunt  superioare și satisfac cerințele celor mai pretențioși pacienți .

Evoluția materialelor în tehnica dentară se face cu pași repezi, astfel că ceramica presată și scheletul de zirconiu tind tot mai mult să înlocuiască cu success rezistența scheletului metalic.

Coroanele din ceramica presată au la bază, în loc de suportul metalic, un nucleu din porțelan sinterizat care se topește și se presează sub vacuum într-un cuptor special, la temperatură înaltă. Acest nucleu se plachează cu ceramică specială, stratificat.

Avantajele ceramicii presate sunt evidente :

  • o gama largă de utilizare: fațete dentare, incrustații(plombe) cu pierderi mari de țesut dentar, punți și coroane
  • fizionomic, pot copia perfect culoarea și transluciditatea dintelui natural
  • este 100% compatibilă cu țesutul uman
  • este rezistentă

Dezavantajele  sunt că:

  • nu se pot folosi în bruxism
  • nu se pot folosi la realizarea punților mai mari de 4 elemente
  • datorită materialelor si tehnicii speciale de obținere, prețul este pe masură.

“Zâmbetul tău este cartea noastră de vizită.”